jump to navigation

Rasulullah Memendekkan Langkah Ke Tempat Solat Oktober 4, 2006

Posted by KarQoon in Gen Knowledge.
trackback

Assalamualaikum,

Semoga semua pembaca mendapat Rahmat dan kasih sayang Ilahi. Setiap hari kita akan berikhtiar semoga kita dapat menambahkan amalan di Akhirat
sana
kan? Ke ada org yg tak fikir? Apa la nak jadi pada kita ni
kan… mcm kalau nak kumpul duit bukan main beria-ia. Sengih je bila tgk akaun kita ade riban2 tapi bila bab mengumpul amalan ni aduhai… 

Ok, saya pernah terbaca ttg ni so, saya nak berkongsi dgn semua pembaca… bagaimana nak memaksimakan amalan kita especially berkenaan dgn amalan di tpt ibadat… 

Hadis dari Abu Hurairah menyatakan, Rasulullah SAW telah bersabda :“Apabila solat itu hendak didirikan, jgn engkau tergesa2 utk menunaikannya, dtglah dgn berjalan, hendaklah kamu dlm keadaan tenang, maka apa yg kamu peroleh sembahyangnya dan apa yang tertinggal daripada maka sempurnakanlah akan dia.”– riwayat al-Bukhari dan Muslim 

Rasulullah mengajar kita mesti gi solat dalam keadaan bersih, tenang, sopan, merendah diri dan khusyuk. Kalau misalnya kita berlari sbb nak kejar rakaat rasanya boleh ke kita khusyuk ek? Silap haribulan sambil lari sambil terkentut he he…rugi lagi ada. In case kita dah tertinggal beberapa rakaat pun jgn lah tergesa2..rilek..yg mana tak cukup, bukankah ada cara utk sempurnakannya? 

Hadis daripada Zaid Bin Thabit, beliau berkata :“Aku pernah berjalan bersama Rasulullah SAW utk sembahyang, di mana baginda memendekkan langkah, baginda berkata : Adakah kamu tahu kenapa aku pendekkan langkah? Aku menjawab : ALLAH dan Rasulnya lebih mengetahui. Baginda berkata : Seorang hamba itu sentiasa berada di dalam sembahyang selagi dia dalam usaha untuk menunaikan sembahyang. Menurut satu riwayat : Sesungguhnya aku berbuat demikian untuk memperbanyakkan langkahku ketika hendak sembahyang.”– riwayat at-Tabrani  

Sedangkan Rasulullah yang maksum tu masih mahu memungut pahala yang berlebihan sedangkan baginda adalah kekasih ALLAH yang maksum atau suci dari dosa maka lebih wajarlah kita melakukan perkara yang sama. Atau mungkin kita perlu bersedia lebih awal dari masuknya waktu supaya kita betul2 boleh memaksimakan masa berjalan ke tempat solat.  

OK, bila sampai aje ke tempat solat, biasakanlah masuk dgn kaki kanan dan bacalah doanya.… Ya Allah! Ampunilah dosaku dan bukalah bagiku pintu rahmatMu…Comel
kan doanya? Saya dulu sll baca even bukan masa nak masuk masjid aje. Mintak moga ALLAH ampunkan kita dan bukakan pintu rahmat utk kita. 

Kemudian bila dah masuk masjid, dirikanlah solat sunat dua rakaat tahiyat masjid. Dalam sebuah hadis daripada Jabir yang diceritakan daripada Jabir tentang seorg lelaki yang telah masuk masjid ketika baginda sedang membaca khutbah Jumaat. Baginda bertanya : Adakah anda telah sembahyang? Lelaki itu menjawab : Belum. Baginda berkata : bangun. Sembahyang dua rakaat.– Riwayat Bukhari dan Muslim. 

Pastu kalau sempat duduk, duduk la mengadap kiblat..tu la adabnya masuk masjid. Ni tak, nak duduk ngadap kengkawan pastu borak2 tak tentu hala. Ruginya kalu fakir dulu2 masa belajo kat sek men byk buang masa kat surau. Patutpun sampai besar kekal perangai tak senonoh saye he he… 

OK, bila dgr iqamah, maka jgnla lagi buat solat sunat kecuali jika kita dah complete abih satu rakaat yg full, maka perabisla solat tuh. So, dalam hal nih muazzin kene la perati bebaik jemaah dah abis solat sunat ke blom. Berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda : Apabila iqamah sembahyang telah dimulakan, maka tidak ada sembahyang kecuali sembahyang fardhu. 

Oklah geng, kalau ada saya silap dalam posting kali ni, harap di tegur ye… salam utk semua… 

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: