jump to navigation

Menguap September 28, 2006

Posted by KarQoon in Gen Knowledge.
trackback

Menguap….. semua orang menguap termasuk juga saya… tetapi kadangkala kita terlupa ataupun juga kita tidak tahu ataupun kita tidak mahu ambil tahu apakah keburukan menguap. 

Adapun kalau mengikut hukum, semasa menguap hendaklah kita menutup mulut … ini rasanya kebanyakan orang tahu, Alhamdullilah. …kan manis gitu.. 

Tapi seperkara yang orang jarang berikan perhatian ialah bunyi yang keluar  dihujung proses tersebut bunyinya pula pelbagai…huargh. ….huh.. ..haaah dan pelbagai bunyi menandakan kepuasan melakukan perbuatan menguap ini. 

Mengikut penjelasan seorang ustaz yang saya temui baru2 ini setelah saya ditegur menguap sambil mengeluarkan bunyi yg agak kuat juga Syaitan sangat menyukai bunyi menguap bahkan bunyi itu merupakan satu hiburan bagi syaitan..? Astarghfirullah. .! begitu rupanya…lalainya saya. 

Jadi pesan ustaz tersebut..bukan tidak boleh menguap tetapi janganlah mengeluarkan bunyi-bunyian tetapi ucapkanlah istighfar selepas menguap supaya kita tidak menjadi kawan syaitan menghiburkan syaitan – sukakah kita bila syaitan seronok?

Sudahlah seharian hidup kita ini penuh dengan dosa dan maksiat yang kadang2 tidak kita sedar, setidak2nya usaha kita yang sedikit ini dapat memperteguhkan dan memulihkan keimanan kepada ALLAH Subhana WaTaala dan menjauhkan fitnah syaitan…

InsyaAllah.. . ..

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: